8. Kongres Hrvatskog gastroenterološkog društva u Splitu

 

 

Poštovani kolegice i kolege, dame i gospodo, dragi prijatelji,


osobita mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti Vas i zaželjeti Vam dobrodošlicu na 8. Kongres Hrvatskog gastroenterološkog društva, najveću smotru hrvatske gastroenterologije. Kongres će se održati od 11. do 14. listopada 2018. godine u mediteranskom biseru, gradu Splitu, u Hotelu Le Meridien LAV.


Gastroenterologija je jedna od najpropulzivnijih disciplina u medicini i ovakvi sastanci omogućavaju da kontaktima s domaćim i stranim ekspertima iz različitih područja gastroenterologije, kao i razmjenjujući vlastita iskustva, obogatimo svoje znanje na dobrobit naših pacijenata. Svjedoci smo velikih pomaka u dijagnostici i liječenju gastroenteroloških bolesnika, a ovakvi kongresi su najbolje mjesto da se u kratkom vremenu upoznamo s najvažnijim dostignućima. Kao nastavak uspješne suradnje s prošlog kongresa i ovaj put će Hrvatsko društvo za imunologiju sluznice Hrvatskog liječničkog zbora (HDIS-HLZ), zbog interdisciplinarnog pristupa, izrazitog preklapanja znanstvenog interesa, te podudarnosti etiologije i patogeneze bolesti o kojima ćemo govoriti, istovremeno organizirati 2. međunarodni simpozij Adriatic kluba za imunologiju sluznice. Stručni i znanstveni program oba skupa odvijati će se plenarno i paralelno ovisno o temama sekcija.


Našim kongresima i godišnjim sastancima nastojimo zemljopisno zaokružiti našu lijepu Domovinu, a Split svakako zaslužuje da ovaj put bude domaćin našeg Kongresa. On nije samo drugi najveći grad Hrvatske, nego i jedan od najljepših gradova Mediterana i Europe, čija povijest počinje daleko prije gradnje Dioklecijanove palače (kraj 3. stoljeća), što je potvrđeno ostacima starorimskog i ilirskog naselja na ovom području. Dalmacija je dobila ime upravo po ilirskom plemenu Delmata koji su prebivali na ovom području. Na svakom koraku se može osjetiti spoj povijesti i kulture. Splićani ga s ponosom nazivaju najljepšim na svijetu i pozornicom europske i svjetske kulture te Vas pozivaju da ga razgledate i uvjerite se u njegovu posebnu i jedinstvenu ljepotu. Grad Split je sa zadovoljstvom prihvatio pokroviteljstvo nad našim Kongresom.


Nadamo se da ćete predviđenim stručnim i znanstvenim programom obogatiti svoje znanje i ponijeti najljepše uspomene iz našeg grada.


Predsjednik Organizacijskog odbora
Predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva:

Prof. dr. sc. Miroslav Šimunić