Hrvatsko društvo za psihofarmakoterapiju i biologijsku psihijatriju HLZ-a
Akademija medicinskih znanosti Hrvatske

organiziraju

IX HRVATSKI KONGRES  O PSIHOFARMAKOTERAPIJI

na temu 


KLINIČKA PSIHOFARMAKOLOGIJA 2020: AKTUALNO STANJE I NOVI HORIZONTI

CLINICAL PSYCHOPHARMACOLOGY 2020: STATE OF ART AND NEW HORIZONS

17 - 19.12.2020. 


Poštovane kolegice i kolege,

 

Srdačno vas pozdravljamo i pozivamo da sudjelujete na IX Hrvatskom kongresu o psihofarmakoterapiji koji će se održati u Zagrebu od 12. do 15. svibnja 2020.godine u organizaciji Hrvatskog društva za psihofarmakoterapiju i biologijsku psihijatriju i Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Kongres je posvećen aktualnoj krizi u kliničkoj psihofarmakologiji i novim mogućnostima unapređenja farmakoterapije u psihijatriji. Uz naš nacionalni kongres bit će održana i IV internacionalna konferencija o kreativnoj psihofarmakoterapiji na temu „Transdisciplinarni integrativni pristup u psihijatriji, personalizirana medicina i kreativna psihofarmakoterapija“.

Tijekom i nakon desetljeća mozga (1990-1999) došlo je do velike ekspanzije kliničke psihofarmakolgije uz pojavu novih, djelotvornih, ali i nerijetko kontroverznih koncepata, psihofarmakoterapijskih paradigmi i algoritama. Dolazak značajnog broja novih antidepresiva, antipsihotika, stabilizatora raspoloženja i anksiolitika značajno je pridonio terapijskom optimizmu i sve većim očekivanjima u liječenju duševnih poremećaja. Kao što se to obično događa, nakon velikih očekivanja dolaze velika razočaranja tako da je suvremena  psihofarmakoterapija posljednjih godina postala predmet mnogih kritika i osporavanja, kako osnovanih na činjenicama tako i posve neopravdanih i vrlo štetnih za psihijatrijske bolesnike. Na sreću u krizama se otvaraju novi vidici i putovi razvoja tako i nove spoznaje o neurobiološkim osnovama duševnog zdravlja i mentalnih poremećaja obećavaju nove mogućnosti liječenja, ali i značajno unapređenje psihofarmakoterapije sa sadašnjim raspoloživim lijekovima.

Na kongresu će ugledni psihijatri i neuroznanstvenici iz naše zemlje i regije prezentirati najnovije spoznaje o sadašnjem stanju i novim mogućnostima u kliničkoj psihofarmakologiji. Kongres će biti jedinstvena  prilika da uživate u profesionalnoj komunikaciji na visokoj razini i razmijenite svoje ideje i iskustva o važnim psihofarmakoterapijskim temama i izazovima te obogatite svoje znanje i psihofarmakoterapijske vještine novim spoznajama. 

 

Organizacijski odbor želi vam toplu dobrodošlicu i obećava edukativno vrlo vrijedno profesionalno iskustvo.