Poštovane kolegice i kolege,

 

povodom obilježavanja 145. obljetnice Odjela, Klinike za unutarnje bolesti, Zakladne bolnice-KB Sveti Duh u Zagrebu te 100. obljetnice osnutka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u organizaciji Razreda za medicinske znanosti HAZU Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog kardiološkog društva, održat će se 17. studenoga 2017. god. simpozij "Kardiovaskularne bolesti žena u svjetlu najnovijih spoznaja" u prostorima "Velike palače" Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu

 

Simpozij će obuhvatiti aktualne teme iz područja kardiovaskularne medicine žena, a predavači će biti ugledni stručnjaci u Republici Hrvatskoj. Simpozij je namijenjen liječnicima različitih specijalizacija, kardiolozima, specijalizantima internističkih djelatnosti, specijalistima obiteljske medicine, kao i svim osobama koje su profesionalno vezane za ovaj segment medicine. 

 

Specifičnosti kardiovaskularnih bolesti kod žena postoje. Neki sindromi prevladavaju kod žena. Oni uključuju specifičnosti vezane uz infarkt miokarda, koji je povezan s neobstruktivnim koronarnom bolešću, spontanom koronarnom arterijskom disekcijom i stresom-induciranom kardiomiopatijom (Takotsuboov sindrom).

 

Ukratko, vidljivi su i drugi kardiovaskularni oblici bolesti s većom prevalencijom ili jedinstvenim razmatranjima kod žena, kao što su zatajivanje srca s očuvanom sistoličkom funkcijom, periferne arterijske bolesti i aneurizme abdominalne aorte. 

 

Željeli bismo osvijestiti i usredotočiti se na nove i jedinstvene aspekte kardiovaskularnog zdravlja žena i mogućih spolnih razlika, budući da bi ti važni podatci mogli imati refleksiju na kliničku praksu kada je riječ o prevenciji, dijagnozi i liječenju kardiovaskularnih bolesti. 

 

Veselimo se vašem dolasku i zajedničkom učenju. 

 

S poštovanjem,

Doc.dr.sc. Edvard Galić, prim. dr. med.
Predsjednik organizacijskog odbora